Четвер, 25 Квітня, 2024

Пільговики Харкова – як жити далі?

Уряд продовжує приймати антикризові заходи. На тлі того, що глобальний карантин або надзвичайний стан може вплинути негативно на права і свободи громадян в інформаційному просторі Харкова чулося питання про скасування пільг на проїзд в громадському транспорті. Обґрунтовувалася така думка тим, що треба «звільнити» площі міського транспорту для людей, які реально пересуваються на роботу, розповідає kharkov-future.

Дійсно, складається враження, що народ тільки тепер помітив ту величезну кількість пенсіонерок, що пересуваються масово в ранкові години. «Куди ви всі їдете і в таку рань? На заводи, які не працюють», – дивувалися користувачі соцмереж – «через вас спізнюються фармацевти, лікарі, продуктові продавці, комунальники …».

Швидше ніж  інтернет по альтернативних каналах зв’язку «одна бабка сказала» розлетілася новина про блокування пільгового проїзду на період карантину. Були прецеденти – водії маршруток просто відмовлялися брати на борт пенсіонерів або вимагали оплату. При чому ця картина часто схвалювалась представниками працюючого покоління, які кидалися підтримувати водія і наполягали на якнайшвидшому від’їзді з зупинки. Наводився приклад того, що в Чернівцях видали указ про скасування безкоштовного проїзду пільговикам.

Тому питанню приділив увагу один із заступників міського голови:

«Пільговий проїзд в Харкові через карантин і режиму надзвичайної ситуації не скасовано, в тому числі і безкоштовний проїзд для пенсіонерів. Таким чином, пільговий проїзд в громадському транспорті залишається дійсним» – повідомив директор Департаменту у справах інформації та зв’язків із засобами масової інформації Харківської міськради Юрій Сидоренко.

Питання у пільговій категорії виникають в зв’язку з субсидіями.

На час карантину в Україні вводяться додаткові виплати для одержувачів субсидій – таке рішення було прийнято 25 березня на засіданні уряду.

Організаційно комунальний тягар спрощено за рахунок того, що збільшили на 50% соціальні пільги, тобто збільшили кількість споживаного тепла, води, електрики, яке підпадає під пільги. На Харківщині чверть населення отримує субсидії. Як підрахували в Мінсоцполітики, кожна сім’я, що має субсидії, отримає додаткову компенсацію за ці витрати – в середньому близько 300 гривень. Для Харківщини ця сума додаткових виплат складе 6,3 мільйона гривень.

«Звідки взяти такі суми – поки незрозуміло» – прозвучало в коментарях чиновників, зате народні коментатори в соцмережах швидко знайшли рішення проблеми: «Продати пару гірлянд зоряного неба на Сумській або позичити у діда морозу, на будиночок якого було витрачено понад 7 мільйонів».

Згідно з наявною інформацією на тижні виплати отримають вже 21 тисяча домогосподарств.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.