П’ятниця, 29 Березня, 2024

Нові ідеї. Що пропонують збудувати у Харкові?

 

Ми вже звикли до того, що Харків – це місто постійних ремонтів, перебудов та реконструкцій. Рідко бувають місяці коли можна пройтися центральними вулицями та подивившись вгору не побачити будівельних лісів чи таблички «вибачте, ведуться ремонтні роботи», пише kharkov-future.com.ua. Та чи веде це до осучаснення Харкова, чи це просто черговий ремонт фасаду? Однак ось цілковито свіжа ідея з’явилася на цьому тижні, у нашому матеріалі на її і не тільки на її прикладі розглянемо чи можна «оновити» обличчя міста та з чим прийдеться зіштовхнутися.

Нетрі центральних районів

2

Архітектурне бюро «Дроздов і партнери» на своєму сайті показало ескіз нової офісної будівлі. Її пропонують звести по вулиці Мироносицькій. Зараз на місці, де за планом має бути розташована будівля існує огороджений парканом пустир та старий напів цілий будинок понад сторічної давнини. Взагалі проблема зруйнованих будівель та пустирів у центрі міста досить поширена, особливо якщо зазирати у подвір’я, де десятиліттями можуть стояти покинуті чи згорілі колись витвори архітектурного мистецтва. З часом вони перетворюються на смітники чи місця збору не найпривітніших представників суспільства або і те і інше.

Архітектурне рішення

Та з іншого боку постає питання: чи впишеться нова споруда в архітектурний ансамбль місцевості? Варто згадати наскільки велику кількість суперечностей на початку свого існування викликав торговий центр «Аве плаза» на Сумській. Проте автори проекту запевняють, що рішення які вони запропонували будуть сприяти «компромісу» між сусідніми будівлями. Так вони пропонують форму трапеції з багатьма рівнями, що за їх задумом має ідеально вписатися в місцевість та не обмежувати потрапляння світла. Щодо функціональності нової будови, то там першочергово хочуть розмістити офісний центр, а також коворкінги, великий хол, ресторани і навіть фітнес-зали. Якщо подивитися на ескіз то на даху можна побачити дерева і терасу.

То як бути?

Вдалий досвід «вписування» сучасних будинків у старі квартали є у багатьох місцях Європи. Взяти за приклад можна німецькі постіндустріальні міста, де серед старезних дво-триповерхвоих житлових будівель можна наштовхнутися на скляні модернові офісні центри, які вдало поєднуються з історичною архітектурою. Це зумовлено якісним підходом до планування та єдиним баченням розвитку міста. До того ж земля у центрі є коштовним і вигідним активом, однак виставляти її на торги та щось із нею робити наша міська влада не дуже поспішає, хоча очевидним є факт зацікавленості великого і середнього бізнесу у розташуванні своїх офісів та місць надання послуг у більш престижних центральних районах.

Можемо зробити висновок, що якщо вже непридатні для використання території будуть активніше пропонуватися для забудови чи облаштування для дійсно гідних проектів, з прозорим конкурсом та врахуванням думки населення, то через деякий час ми можемо отримати сучасне місто, таке, яким ми всі хочемо бачити Харків.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.