Субота, 27 Квітня, 2024

Туалет за 16 мільйонів у Харківському зоопарку. Як вам таке?

Нікого вже не здивуєш вбиральнею за 6 мільйонів, а от за 16 – саме в яблучко! Новий предмет обговорень доцільності витрат бюджетних коштів з’явиться у одному з найвідоміших харківських довгобудів – міському зоопарку. Хто цим займатиметься чому ж причина такої значущої суми? Ми розібрались. Далі на kharkov-future.

Цифри

До сайту системи «Прозорро» було додано оголошення тендеру на будівництво туалету однієї із зон Харківського зоопарку на суму 16,7 мільйонів гривень. Сам конкурс має відбутися вже сьогодні, а про його результати буде повідомлено трохи згодом. Однак поки що ніхто не зголосився взяти у цьому участь.

На відміну від свого «молодшого брата» (молодшого за вартістю, а не за віком), який зараз стоїть у Парку Горького наш новий герой матиме цілих два поверхи, зі стандартними кімнатами прямокутної форми. Нижній поверх розмістить у собі чоловічу і жіночу вбиральні, а верхній – підсобку тераріуму. Загальна площа складатиме понад 400 квадратних метрів. У вбиральні працюватимуть кондиціонер та обігрів, який здійснюватиметься за рахунок котельного опалення. Також мають намір зробити краники із питною водою. Гарячу воду отримуватимуть з бойлера.

Майбутній забудовник має звести будівлю з нуля – від фундаменту і перекриттів, до внутрішнього оздоблення приміщення і підведення каналізаційних систем. Відповідальність за проект обтяжуватиме переможця торгів і закупівлею матеріалів, усе оснащення і сировина мають бути придбані за рахунок забудовника.

Не забули і про людей з інвалідністю, їм буде виділено дві спеціальні кабінки і рукомийники. Решта приміщення розрахована на ще 10 людей. Також рукомийники встановлять і на верхньому поверсі, який буде обладнаний окрім цього, ще й сталевими піддонами.  

Не вбиральнею єдиною 

Та повірте, туалети – то крапля в морі. Загалом на зоопарк тільки у цьому році планують додатково виділити ще 500(!) мільйонів гривень, при тому на ремонтні роботи у тепломережах усього лише 95 мільйонів. Ви тільки уявіть, за гроші, виділені на тепломережі повністю можна побудувати лише один музичний фонтан, який зараз стоїть біля майбутнього входу до міського зоопарку. Сума вартостей усіх технічних, скульптурних та інших робіт, пов’язаних із фонтаном складає понад 50 мільйонів гривень.

Нагадаємо, що Харківський зоопарк закритий для відвідувачів із 2016-го року, за старим планом роботи мали завершити ще у 2018, проте зараз вони ще навіть не на кінцевій стадії. Повідомляється, що нова дата завершення будівництва – це 31 грудня 2021 року. Тобто тоді загальний час реконструкції складатиме вже 5 років, а станом на зараз вартість проекту складає 4 приблизно 4 мільярди(!) гривень. Уявіть, якщо усі ці кошти спрямувати на вирішення якоїсь проблеми міста.

Цей атракціон безумства та безглуздих витрат вже став однією з негативних асоціацій для харків’ян. Щодня у соцмережах можна побачити повідомлення про чергове сходження трамваїв з рейок чи відео мешканців з водою кольору одного популярного американського напою з їхніх кранів. Проте кого мають турбувати такі дрібниці, коли в місті буде черговий «унікальний» парк.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.