Вівторок, 30 Квітня, 2024

Дзеркальний струмінь в Харкові

Це досить красивий, один з сучасних пам’яток архітектури Харкова. Фонтан спорудили в 40-х роках минулого століття за проектом архітектора В. І. Коржа. Харків’яни насолоджуються пам’яткою, прогулюючись сквером, адже фонтан розташований в самому серці міста. Детальніше про пам’ятку, її історію та цікаві факти розповість Харків Майбутнього.

Історія створення

Фонтан «Дзеркальний струмінь» відомий також під назвою «Скляний». Він гармонічно поєднуються з альтанкою, в такому тандемі вони утворюють ідеальне місце для відпочинку. Ні одна екскурсія не може пройти без участі пам’ятки, молодята полюбляють приїжджати в дане місце, робити яскраві світлини.

Варто повернутися трішки назад, на початок історії створення славнозвісного фонтану та альтанки. Раніше на цьому місці розташовувалося міське кладовище, а вже на початку 18 століття саме тут побудували Мироносницьку дерев’яну церкву.

Трохи згодом (1781-1783 роки) зайнялися перебудовою храму. Дерев’яна церква стала кам’яною. Житловим кварталам, по мірі зростання міста, не вистачало території, саме тому було прийнято рішення про перенесення міського кладовища.

До церкви прибудували дзвіницю, котра зайняла друге почесне місце, поступаючись Успенському собору. Святиню знесли в 1930 році, коли прийшла радянська влада. В планах була побудова музтеатру, але її розбудова так і не почалася. Нагадаємо, столицю міста перенесли до Києва, саме тому влада не бачила причин щодо подальшої реалізації проекту.

Цікаві факти

Мало кому відома легенда створення «Дзеркального струменю». За однією з версій, фонтан та альтанка з’явилися завдяки Микиті Хрущову в 1947 році. Кладовище в минулому було пустим, саме тому його запропонували використовувати в більш корисних цілях. Мова йде про створення тролейбусного парку під відкритим небом. Панорама, не дивлячись на це, виглядала непрезентабельною.

Тож за легендою, Микита Хрущов вилаяв харківських комуністів за пустир із вікон обкому, що створювало досить печальну картину. Після детальних обговорень було вирішено побудувати на місці кладовища парк із фонтаном. Складно достеменно визначити, правда це, чи ні.

Завдяки народним зусиллям створено в серці Харкова парк. Поряд з альтанкою було споруджено басейн. Спочатку його огорожа була цегляною, трохи згодом гранітною. В 2007 році була проведена масштабна реконструкція пам’ятки архітектури, візитівки міста. В результаті було встановлено 137 форсунок, 2 установки штучного туману та 135 прожекторів. Чаша фонтана вміщує 350 тонн води, її облицювали плиткою, а стіни – мармуром.

Розташований альтанка-фонтан на вулиці Сумській у сквері Перемоги. Знаходиться «Дзеркальний струмінь» навпроти Харківського театру опери та балету.

Символ міста

Харків’яни погодяться, що це один із символів міста. Цікаво, що Харківська кондитерська фабрика від 1980-х років випускає шоколадні цукерки в коробках «Дзеркальний струмінь», де зображений пам’ятник.

Гості міста та його жителі полюбляють проводити дозвілля в цьому місці. Це одна з найпопулярніших пам’яток архітектури.

Дзеркальний струмінь

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.