П’ятниця, 26 Квітня, 2024

У Харкові нова історична пам'ятка

У Харкові на сайті міської ради з’явилася петиція: зробити садибу Харіної надбанням міста та історичним пам’ятником.  Детальніше розповість Kharkov-Future.

 «У центрі міста, в одному з дворів біля філармонії, знаходиться справжня перлина – величезний особняк в стилі пізньої античної готики.  Свого часу тут часто гостювала інтелігенція, представники культури і науки.  Зараз будівля знаходиться в критичному стані.  Статусу пам’ятки архітектури у нього немає, відповідно – прийшов у небуття  В даний момент особняк поступово розвалюється, а також забудовується різними балконами, прибудовами та іншим самоделом.  Давайте збережемо архітектурну цінність міста і відновимо цей чудовий особняк », – так звучить заклик харків’янам.

 Олександра Харіна – відома харків’янка, яка була меценатом міста (була спонсором двох гімназій, одна з них – Маріїнська, друга – Драшковська), була дружиною надвірного радника, а сама походила з роду купців.  Вона була дуже освіченою і інтелігентною людиною.

 Її будинок – справжній витвір мистецтва.  Був таким.  До того часу, поки його не стали самостійно забудовувати і розкрадати.  Будинок з вежею був справжнім палацом – правда, не настільки великим, як справжні.  У ньому були високі стелі, колони, вітражне скло … Подейкують, що в ньому навіть зупинялася Катерина Друга.  Будинок був надзвичайної краси.

 На жаль, будинок втратив свою колишню привабливість.  До нього додалося безліч добудов, балконів, змінені вікна, а деякі перероблені.  Харків’яни хочуть реставрувати будинок до його первісного вигляду, і щоб «Будинок з баштою» знову виглядав, як справжній палац.  Адже він таким і був.  Колись.  Давним давно.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.