Неділя, 28 Квітня, 2024

Харківський антивірусний інженерний хаб

Харків продовжує дивувати світ своїми інженерними розробками та громадськими ініціативами, спрямованими на розвиток технологій життя. А в період пандемії харківські інженери та майстри мобілізувалися і на технічну підтримку фронту антивірусної війни, подібно як навесні 2014-го. Досвід організації інформаційної платформи допомоги фронту вже є, коли довелося створювати спеціальний сайт для координації волонтерської і технічної допомоги українським воїнам. Далі на kharkov-future.

Структура нового сайту антивірусного фронту і технічної допомоги медикам є контактним майданчиком, яка повідомляє з одного боку технічні запити медиків, а з іншого боку пропонує список вже наявних інженерних і технологічних розробок. Зараз увага зосереджена на розробці і виробництві засобів захисту та пропозиції медичного обладнання з орієнтацією на інфекційні відділення. В подальшому сайт обіцяє перейти на широкий діапазон всіх медичних галузей.

Інформаційна платформа називається Yak.today, це транскрипція слова «як», «как» по-російськи, де медики повідомляють про свої потреби, а майстри та інженери викладають власні розробки: покрокові інструкції, креслення, технічну документацію для виробництва.

Над створенням сайту працюють харківські інженери, які своє співтовариство називають «Гараж Хаб». Підключилися інженерні фірми з Києва та Івано-Франківська, кожен день зі своїми ініціативами додаються на платформу майстри та інженери з усіх регіонів України. Крім готових приладів та оголошень про можливості виготовити пристрій на сайт викладаються інструкції та теоретичні ідеї, які перевіряються групою фахівців. Цікаві інструкції з виготовлення пристосувань в домашніх умовах або при наявності 3D-принтера, наприклад засоби захисту, пристрої дезінфекції, щитки, костюми та інше.

Окремий розділ сайту займають переклади інструкцій та технологій з закордонних сайтів. Наявність перекладеної статті – це теж велика підмога, допомагає знаходити ефективні рішення в місцевих умовах.

Кілька інженерних рішень, як стверджує Yak.today вже застосовані в харківських лікарнях. Команда закликає приєднатися усіх, хто має свої розробки, знає запити медиків чи готовий займатися постачанням в лікарні.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.