Субота, 20 Квітня, 2024

Проблеми святкового прикордоння

8 березня – день відвідувань родичів. Привід відпроситься на день-два з роботи, яку в передсвяткову п’ятницю мало хто вже «роботу працював» і скористатися вихідним понеділком. Міні-канікули завантажили святковим потоком і міжнародні аеропорти і прикордонні пункти «ближнього зарубіжжя». Цей святковий День розтягнувся на кілька днів став маленьким тестом, іспитом для мешканців Харківщини і прикордонників на готовність прийняти обмеження поїздок в Росію тільки за закордонними паспортами. Харківський регіон специфічний тим, що насичений транскордонними родинними зв’язками, пише kharkov-future.com.ua.

І ось з 1 березня українці можуть їздити в Росію тільки за закордонними паспортами. Виїхати до Росії з України за внутрішнім паспортом або свідоцтвом про народження вже неможливо.

Однак святкові дні показали, що не всі виявилися готовими до цієї новації. В цілому на ситуацію це глобально не вплинуло, але десятки і сотні людей на пунктах пропуску Харківщини були розчаровані відмовою залишити територію України.

Днями представник Східного регіонального управління ДПС України підполковник Юрій Трубачов повідомляв:

«У перші дні набуття чинності змін до силу обстановка на кордоні Харківської області з РФ істотно не змінилася. Люди ставляться з розумінням до того, що тепер необхідний закордонний паспорт, конфліктних ситуацій і збурень з цього приводу не виникає, але, тим не менше, не всі виявилися готовими до змін».

Типові причини здивувань громадян на КПП – хтось не знав, хтось переплутав дату, а хтось вирішив, що закордонний паспорт на стадії виготовлення теж дає право перетнути кордон. Важко уявити таку інформаційно  далеку людину, яка б не знала про нововведення, але за ці дні березня таких унікумів виявилося кілька. Кілька людей щиро запевняло, що думали про настання нововведення з 1 квітня, але їх щирість ніяк не помогла їм переконати закон.

При цьому прикордонна служба наголошує на тому, що ті громадяни, які виїхали на територію РФ до 1 березня і зараз повертаються, мають право в’їхати в Україну за внутрішнім паспортом без проблем, при цьому у дітей, що в’їжджають  досить також свідоцтва про народження.

Нововведення на Росію за закордонними паспортами має свої плюси – це дозволяє підвищити швидкість прикордонного контролю. Закордонний паспорт набагато важче підробити, ніж старий «радянського стилю». Раніше прикордонники вручну вносили дані в базу даних, а тепер це можна робити за допомогою рідера і без помилок.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.