Вівторок, 19 Березня, 2024

Ще один онлайн-сервіс Харкова

Високотехнологічний Харків «місто майбутнього» продовжує утримувати лідерство по розробкам і впровадженню цифрових сервісів для життя. Далі на kharkov-future.

На заході Kharkiv Open Data Day 2020 презентували розробку «міського помічника» Сіті-бота під веселою дружелюбною назвою «Назар в місті». Корисна розробка спромоглася персональної уваги самого заступника Харківського міського голови з питань цифрової трансформації Олега Дробота. Основа ідеї – діджітилізована ідея загадкової аналогової служби з телефонним номером 15-62.

«Зараз, коли оператор інформаційної служби 15-62 відповідає людині по телефону про будь-яке відключення, він бере інформацію з конкретної бази, де фіксуються такі події і є дані, коли аварія буде усунута. Ми цю базу відкриваємо для «Назара», і людина просто буде отримувати повідомлення на смартфон, якщо на його адресу щось станеться»- презентує розробку Олег Дробот.

Велика частина роботи в підготовці програми полягала в синхронізації баз даних інформації про комунальні події. Треба було налаштувати чіткість інформації та структуру даних: місце, час, характеристика. Тепер для великого числа харків’ян не буде несподіванок з відключеннями електрики, води, які проводитимуться як роботи по реконструкції або ремонту мереж. Також буде оперативна характеристика в разі аварійної ситуації.

Підключитися до сіті-боту харків’яни зможуть в мобільних додатках «Viber» або «Telegram» або месенджері Фейсбуку. І це тільки перший крок діджіталізаціі інформації пов’язаної з комунальним господарством. За словами віце-мера Олега Дробота, в подальшому на базі відкритих даних в Харкові будуть створюватися нові сервіси в сфері ЖКГ, медицини та інших.

Вже скоро кожен харків’янин максимально просто і зручно можуть залишити заявку про аварійну ситуацію вдома або на вулиці, яка автоматично передається відповідній службі і передбачає контроль виконання.

У цій хитрій програмі передбачена функція контролю робіт комунальних служб. Цифрові загальнодоступні дані дають інструмент громадського контролю. Доступна можливість щомісячної оцінки будь-комунальної або соціальної служби міста, а також систематизовано довідкова інформація.

Харків став одним з чотирьох міст, які перемогли в грантовому конкурсі по впровадженню Сіті-бота «Назар в місті». Даний сервіс також впроваджується в трьох українських містах – Дрогобич, Маріуполь і Тернопіль.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.