Субота, 20 Квітня, 2024

Подорожчання здешевлення тарифів «по нашому»

Комунальна система після ініціативи Президента про зниження платіжок на опалення, судячи з усього, була настільки пригнічена цим, що вирішила відігратися на підвищенні тарифів на воду. Не встиг міський голова Харкова відзвітувати про виконання ініціативи Зеленського, як уже готував план щодо підвищення цін на воду, пише kharkov-future.com.ua.

Як завжди Харківводоканал ініціював так звані громадські слухання на тему збільшення вартості послуг підприємства. Але зроблено це в рамках централізованої акції в масштабах всієї країни. Національна комісія з енергетики і комунальних послуг підняла питання збільшення вартості холодного водопостачання в 45 регіональних підприємствах. Пій цьому варто відзначити, що в Харкові тарифи на холодну воду далеко не найвищі в Україні, а й, звичайно не найнижчі.

Василь Безіменний начальник відділу Національної комісії НКРЕКУ в Харкові прокоментував місцеву ситуацію:

«Якщо подивитися таблицю на сайті НКРЕУ, то видно, що є міста, де пропонується встановити ще більші тарифи. Є звичайно і нижче, але це в тих областях, в яких джерело водопостачання находтся поруч з містом. А ось до Харкова вода транспортується з Краснопавлівського водосховища – це в 140 кілометрах від міста».

Набір фраз, які обгрунтовують підвищення – стандартний: підвищення вартості витратних матеріалів, збільшення податків, необхідність проведення ремонтів, але конкретика розрахунків для простих обивателів недоступна. Можливо дійсно підтримку експлуатації споруд вимагає з кожним роком все більше вкладень тому що вони зношуються, а можливо причина в боргах перед Водоканалом в такому обсязі, який можна вважати катастрофічно безнадійним.

Озвучена сума боргів перед Харьковводоканалом а півмільярда гривень. І більшість цих боргів сформували підприємства Харкова комунальної і державної власності. «Приватної» складової в цій цифрі не багато.

Остаточне рішення про тарифи буде прийнято Національною комісією. Тарифи наберуть чинності на наступний від дня публікації їх на офіційному сайті.

Як повідомила заступник генерального директора Водоканалу Яна Хайло пропонуються для фізичних і юридичних осіб встановити тариф на подачу холодної води в розмірі 15,228 грн / м3, а на водовідведення 9,216 грн / м3.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.