П’ятниця, 19 Квітня, 2024

"Пакетів – бій!". Думка жителів Харкова про новий закон України і систему штрафів за поліетилен

Поліетилен вже давно став частиною життя не тільки українців, а й усього населення Землі. Зручний і на перший погляд невинний винахід як пакет зберігає в собі досить багато мінусів. В першу чергу, він не розкладається в ґрунті і воді більше 400 років. При спалюванні поліетилен виділяє шкідливі речовини – діоксини, які не виводяться з організму людини, пише kharkov-future.

В Україні в першому читанні прийняли законопроект №2051-1, в якому йдеться про заборону використання пластикових пакетів громадянами України з 2022 року. 365 слуг народу проголосували «за» даний законопроект.

У документі прописано, що заборона поширення поліетиленових пакетів стоїть за об’єктами роздрібної торгівлі та громадського харчування. У число заборонених входять: надлегкі пластикові пакети, легкі і оксо-біорозкладанні. Як виняток буде дозволено використовувати пластикові пакети як упаковку для свіжого м’яса і риби, льоду і сипучих продуктів.

У Харкові місцеві жителі підтримали екологічну ініціативу. Багато згадали минулі часи, коли люди ходили з авоськами для продуктів і поліетилену не було взагалі. Також харків’яни вважають, що дану ініціативу варто було впровадити ще раніше. Більшість городян вже перейшли на еко-сумки і забули про пластик, зробивши акцент на тому, що пакети часто і швидко рвуться, а сумки більш довговічні у використанні.

Також буде введена система штрафів при недотриманні закону. Початкова ціна штрафу – 1700 гривень. Всі пакети, що порушують законодавство, піддаватимуться утилізації.

Харків’яни вважають, що нашу екологію пора рятувати, і вони готові зробити хоча б такий внесок в загальну справу планети. Нагадаємо, що більшість країн запровадили таку систему вже давно, так як поліетилен, що знаходиться в світовому океані вбиває риб, птахів і природу в цілому.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.