Вівторок, 19 Березня, 2024

У Харкові запустять ядерну установку

Харківський фізико-технічний інститут стоїть на порозі нового етапу у своїх дослідженнях. Чим унікальна технологія, що буде використовуватись для експериментів? Хто допомагає науковцям? Чи є приводи для хвилювання щодо безпечності установки? На ці та інші питання відповідаємо просто зараз. Далі на kharkov-future.

Запуск

Микола Шульга, директор Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут розказав, що вчені працюють над цим проектом спільно з американською стороною ще з 2012-го року. Після невеликої паузи, що мала місце у 2014-му, співпрацю було продовжено. Завданням українських та американських вчених є створення апарату, принципи дії якого в майбутньому складуть основу безпечних атомних енергетичних установок. Однак енергетикою сфера використання результатів роботи не обмежується, також за допомогою пристрою можливо буде продукувати складні у створенні медичні ізотопи – це допоможе у лікуванні онкологічних захворювань. Зазначається, що Сполучені Штати частково спонсорують розробки, сумарний розмір інвестицій складає наразі 85 мільйонів доларів. Тож науковці не відчувають проблем із грошима, проте наголошують, що якби вдавалося швидше оформлювати необхідні документи, то справа б розвивалась активніше.

Дія установки буде керуватися лінійним прискорювачем електронів, а основною відмінністю, що буде виокремлювати апарат з поміж інших штучних джерел нейтронів, стане метод підкритичної збірки, аналогів якому немає ніде в світі, додає Микола Шульга.

Ядерне паливо

Звісно ж для функціонування ядерної установки необхідне і ядерне паливо. Дозвіл на ввезення його до дослідницьких лабораторій Фізико-технічний інститут отримав від Державної інспекції ядерного регулювання ще у квітні 2019-го року.

За словами прес-служби інспекції, рішення про видачу ізотопного палива для установки, що розробляється Фіз-техом було прийняте на основі попередньо проведеного оцінювання документації разом з обстеженням наукового центру на предмет відповідності заявленої діяльності дійсності. Це лише перше велике надходження ядерного палива до інституту з трьох, що плануються на наступні дослідження у цій сфері.

Також співробітники іншої установи повідомили про стан фонового випромінювання у місті Харків. За результатами вимірювання Обласного центру лабораторних досліджень, які відбувалися напередодні, рівень радіації у місті є нижчим за мінімально допустиму норму у більш як два рази. Так, норма складає 0,3 мікрозіверти на годину (що є середнім показником в межах Харківської області), в той час як показники вимірювань показали лише від 0,1 до 0,15 мікрозіверти на годину. Це зумовлено відсутністю великих ядерних об’єктів, які потенційно можуть забруднювати довкілля.

Тож приводів для хвилювання не було і не має, говорять експерти. Розробки є цілком безпечними для людини і навколишнього середовища, а їх результати приноситимуть користь у багатьох напрямках застосування мирного атому. 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.