Четвер, 28 Березня, 2024

Нарешті побудують реабілітаційний центр для ветеранів війн

Протягом десятиліть вищі чиновники держави й області любили приходити з урочистим і співчуваючим виразом обличчя на заходи на честь воїнів-афганців, пише kharkov-future.com.ua. Те що не вимагало зусиль і відповідальності для ветеранів військових дій підписувалася з широкого бюджетного плеча легко і просто. Пільги та безкоштовні проїзди, іноді путівки в санаторії. Але до серйозної поглибленої роботи у напрямку реабілітації справа не доходила. А з часом висвітились нові грані проблеми в результаті війни на Донбасі. Але, навіть не кажучи про ці роки, задається питання – а що, «афганці» не потребували професійної реабілітації? Підлікувався – видали путівку в санаторій – і «бухай там, як хочеш»?

Обласний госпіталь Харкова один з кращих в Україні. Але процес професійної реабілітації закінчувався на нульовому етапі – на кабінеті фізіотерапії. Після операційних і процедурних кімнат людина опинявся на одинці зі  своєю власною силою волі і мудрості близького свого оточення.

І ось, нарешті, на базі головного госпіталю Харківщини вирішено створити повноцінний реабілітаційний центр ветеранів війн.

Директор КНП «Обласний госпіталь ветеранів війни» Юрій Федченко підтверджує:

«Питання реабілітації дуже актуальне. У світі вважається, що 20 – 25% хворих, які перенесли ті чи інші захворювання, потребують реабілітації. Ветерани, які тільки що вийшли з військового конфлікту, потребують комплексної реабілітації: як медичної, так і трудової, і соціальної. А медична включає в себе як медикаментозну, так і фізичну, і психологічну. І саме таку комплексну реабілітацію ми проводимо, однак розуміємо, що певні напрямки потрібно посилювати».

Не забагато залишилося пацієнтів госпіталю з числа учасників Другої світової війни і вони особливо потребують уваги за межами «класичного» медичного догляду. У воїнів-інтернаціоналістів з віком загострюються хвороби і наслідки травм, отриманих в результаті бойових дій. Ветерани війни на Донбасі – окрема категорія зі своєю специфікою. Саме серед них найбільше людей з максимальною складністю наслідків. Плюс психологічна специфіка конфлікту.

Губернатор Олексій Кучер особисто побував на місці майбутнього будівництва і запевнив що буде виділено 31 млн.грн. на будівництво нових приміщень на найближчій сесії облради.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.