Четвер, 18 Квітня, 2024

У Харкові скоро відкриється новий Кафедральний собор

У той час як традиційно переважають православні церкви України розбираються між собою в юридичних скандалах, менш зангажовані конфесії займаються розвитком внутрішньої інфраструктури і планомірною місіонерською діяльністю. Далі розповість kharkov-future.

Релігійне поле України є відображенням загальнополітичних розкладів суспільства і навіть географічно підкреслюють культурну відмінність між регіонами. У цьому сенсі місія традиційної західноукраїнської церкви на Сході України і в Харкові несе консолідуючі функції, в певному сенсі навіть виконуючи роль м’якої пропаганди українізації.

Греко-католицька церква – це в певному сенсі носій того автентичного українського духу, який був збережений  до 1939 року від окупації комуністичної ідеології в західних областях країни. УГКЦ має мільйони прихильників і в багатьох містах має переважання, як за кількістю прихожан, так і в міській архітектурі.

Харків скоро стане знаменний тим, що дизайн шедеврів храмової греко-католицької архітектури втілюється в будівництві Кафедрального собору на Салтівці. На вулиці Гвардійців Широнінців завершуються будівельні роботи дивного храму, який стане найбільшим культовим спорудженням греко-католицької конфесії по Східній Україні. Проект розроблений відомим архітектором Сергієм Чечельницьким.

Новині про швидке завершення робіт посприяло, звичайно ж, теплий початок зими, саме цей фактор виявився головним мотиватором фінішного облаштування.

Засоби для храму збирали віруючі всієї країни, спонсори та меценати, а також представники зарубіжної української діаспори.

Завершує свою частину робіт баштовий кран, стіни оточені будівельними помостами, активно проводитися обробка стін. Вже зараз можна споглядати неповторну красу споруди, яка перенесена з зовнішнього вигляду найцікавіших храмів Львова і Тернополя. На великій території побудовано адміністративну будівлю єпархії, церковні офіси, будинок для священнослужителів, а також приміщення для класів церковної «недільної школи».

Харків – місто інтернаціональне і багатоконфесійний, а будівництво культових споруд надає ще архітектурне розмаїття.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.