Субота, 20 Квітня, 2024

Вінілові платівки: історія та сьогодення

Культура вінілових платівок повертається і стає дедалі популярною не лише в Україні, а й у всьому світі. Музика, яка звучить через програвач, створю атмосферу затишку, сентиментальності та спокою. В цій статті ми розповімо все, про вініл, його історію та де придбати пластинки в Харкові.

Історія вінілової пластинки

Наприкінці 19 століття американець Еміль Берлінер винайшов грамофон та покривши звичайний цинковий диск воском, використав його, як носій для аудіозапису. На фабриці, яка була заснована винахідником, штампували пластинки із металевої копії. 

первый грамофон

Згодом, у Європі та Сполучених штатах Америки почали з’являтися фабрики, які виготовляли грамофони та вінілові пластинки, а на початку 20 століття тираж виготовлення грамплатівок сягнув понад чотири мільйони екземплярів.

В Англії, в 19 столітті, на вініл вперше записали фрагмент української опери “Запорожець за Дунаєм”, а випущена ця платівка була компанією пана Берлінера. Ще сім — записано було тією ж фабрикою у 1900 році.

В Україні, а саме у Львові, пісні у виконанні Ганни Крушельницької були записані у 1904-1905 роках. До слова, сестра Ганни, оперна діва Соломія Крушельницька, записала власну платівку на два роки раніше на американській студії.

Трохи пізніше “світ побачили” пластинки із піснями Филимони Лопатинської. Згодом, в Києві розпочала роботу студія звукозапису, проте виготовлення грамплатівок була в Німеччині. У 1911 році з’явилася студія, яка не лише записувала пісні, а й виготовляла вінілові платівки.

Вініл та сьогодення

За останнє десятиріччя вінілова культура повертається, але по-новому: формат музики змінюється і дедалі частіше платівки можна почути під час виступу діджеїв на концертах або у нічних клубах. Хоча поціновувачі звучання музики через грамофон все ж існують.

Українці продовжують слухати музику через електронні носії: телефони, плеєри, комп’ютери, адже так простіше, швидше та дешевше. Вінілова пластинка — дорога річ, тим паче, якщо це раритет. Наприклад, музичний альбом “Ball” американського рок-гурту Iron butterfly обійдеться меломану в 700 грн; а подвійний, сольний альбом Френка Заппа “Zappa in New York” вартуватиме 2500 грн.

 

виниловые пластинки

 

Де придбати грамплатівки?

Інтернет-магазин VINIL.com.ua увібрав в себе усе розмаїття музичних жанрів на вінілових пластинках. Кожен любитель музики на грамофоні знайде для себе раритетні альбоми улюблених зарубіжних та українських виконавців.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.